Persistence of peasant ways of life. Identity and agricultural heritage of the Region Llanos (Durango, Mexico)
Main Article Content
Abstract
The aim of this investigation was to identify the elements of the technological and social arrangement that influence the persistence of the peasant way of life in the region of Los Llanos, Durango. The method used was the Grounded Theory and the technique used was the in-depth interview with 21 farmers in eight communities. It resulted in two critical categories of the social array and one the technological. It is concluded that the limiting factors are the regional environmental conditions, agrarian policy, lack of productive organization, and economic yield. Likewise, persistence is favored by the agricultural heritage and collective identity.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Works are released under a Creative Commons License (Creative Commons 4.0. Atribución-NoComercial-CompartirIgual) which provides unrestricted use, copy and redistribution in any medium or format and remix, transform and build upon the original work properly cited. The Creative Commons License stipulates that: "You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work)."
References
Acosta, J., Acosta-Gallegos, E., Padilla, S., Goytia, M. A., Rosales, R., y López, E. (1999). Mejoramiento de la resistencia a sequía del frijol común en México. Agronomía Mesoamericana, 10(1), 83–90. https://doi.org/10.15517/am.v10i1.19460 DOI: https://doi.org/10.15517/am.v10i1.19460
Aranda, T., y Araújo, E. G. (2009). Técnicas e instrumentos cualitativos de recogida de datos. Eos, 284, 273-300. https://doi.org/10.1007/BF00006442 DOI: https://doi.org/10.1007/BF00006442
Ayala Garay, A., Schwentesius Rindermann, R., y Almaguer Vargas, G. (2008). La competitividad del frijol en México. El Cotidiano, 23(147), 81-89.
Bonilla-García, M. Á. y López-Suárez, A. D. (2016). Ejemplificación del proceso metodológico de la teoría fundamentada. Cinta de Moebio, (57), 305–315. https://doi.org/10.4067/s0717-554x2016000300006 DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-554X2016000300006
CEDRSSA (2020). Mercado del frijol, situación y prospectiva. Ciudad: México Recuperado de http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/53Mercado%20del%20frijol.pdf
CENAPRED (2014). Fascículo de heladas. México. Recuperado de http://www.cenapred.gob.mx/es/Publicaciones/archivos/122-FASCCULOHELADAS.PDF
Chávez, V. M. S., Macías, A. G. Á., y Cruz, C. A. F. (2019). Problems of rural extension courses in Mexico. Revista de Geografía Agrícola, 62, 139–168. https://doi.org/10.5154/r.rga.2018.62.07 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rga.2018.62.07
Domínguez, J. (2016). Revisión histórica de las sequías en México: De la explicación divina a la incorporación de la ciencia. Tecnología y Ciencias del Agua, 7(5), 77-93.
Flores, M. L. (2015). El cultivo del frijol. Revista Digital Universitaria, 16(2), 1-11. https://doi.org/10.1021/bk-2012-1120.ch010 DOI: https://doi.org/10.1021/bk-2012-1120.ch010
Glaser, B. G., y Strauss, A. L. (1967). The discovery of grounded theory: strategies for qualitative research. Aldine de Gruyter. DOI: https://doi.org/10.1097/00006199-196807000-00014
INEGI (2007). Panorama agropecuario en Durango. Censo agropecuario 2007. México.
INEVAP (2019). Evaluación Específica del Programa Esquema Emergente para Beneficio de Productores de Baja Escala de Frijol. Durango: Secretaría de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural.
Lazos, E. (2013). Resistencias de las sociedades campesinas: ¿Control sobre la agrodiversidad y la riqueza genética de sus maíces? En T. Padilla (ed), El campesinado y su persistencia en la actualidad mexicana (pp 391-427). México: FCE, CONACULTA.
León López, A. (1988). El movimiento campesino en los Llanos de Victoria, Durango, 1970-1980. México: UAM-Xochimilco.
Marioni, Á., René, M., Arellano, E., Ramirez, G. J. de J., Serna, R., Ravelero, P., y Hernández, Z. (2011). Caracterización de los productores, adopción e impacto económico del uso de la variedad de frijol "Pinto Saltillo" en el norte centro de México. Revista Mexicana de Agronegocios, XV(29), 682-692.
Palacios Rangel, M. I., y Ocampo Ledesma, J. (2012). Los tractores agrícolas de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(SPE4), 812-824.
PEMEX (2018). Anuario Estadístico. México. Recuperado de https://www.pemex.com/ri/Publicaciones/Paginas/AnuarioEstadistico.aspx
Pérez González, A. (1976). Estudio de área y monografía del cultivo de frijol de temporal en la región de los llanos de Guadalupe Victoria, Durango [Tesis de licenciatura]. Universidad de Guadalajara. CUCBA
Pérez, P. P. R., Vázquez, M. R. P., Daumás, S. H., Hernandez, O. B. H., y Toral, J. N. (2009). Estrategias de vida , sistemas agrícolas e innovación en el municipio de Oxchuc, Chiapas. Revista de Geografía Agrícola, 42, 83-106.
Rindermann, R. S., y Cruz, M. A. G. (1999). Política agrícola hacia el siglo XXI. Procampo y Alianza para el Campo en el contexto internacional. Estudios Agrarios, 5(13), 1-22. Recuperado de http://www.pa.gob.mx/publica/cd_estudios/Paginas/autores/schwentesius%20rindermann%20rita%20politica%20agricola.pdf
Román, S., Ojeda-Granados, C., y Panduro, A. (2013). Genética y evolución de la alimentación de la población en México. Revista de Endocrinología y Nutrición, 21(1), 42–51.
SADER (2019). Programa de concurrencia con las entidades federativas. Compendio de indicadores 2018. Recuperado de https://www.agricultura.gob.mx/sites/default/files/sagarpa/document/2020/03/19/1889/19032020-compendio-pcef-2018.pdf
SAGARPA (2013). Sistema producto frijol. Plan rector. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación.
Salmerón-Sanginés, P. (2006). Lucha agraria y revolución en el oriente de Durango (1900-1929). Historia Mexicana 2, 56(1), 117-173.
Sangerman-Jarquín, D., Acosta Gallegos, J., Schwenstesius de Rindermann, R. Damián Huato, M., y Larqué Saavedra, B. (2010). Consideraciones e importancia social en torno al cultivo del frijol en el centro de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 1(3), 363-380. https://doi.org/10.1093/jxb/erg148 DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/erg148
Scoones, I. (2009). Livelihoods perspectives and rural development Livelihoods perspectives and rural development. The Journal of Peasant Studies, 36(1), 171-196. https://doi.org/10.1080/03066150902820503 DOI: https://doi.org/10.1080/03066150902820503
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (2019). La importancia del frijol en México. Recuperado de https://www.gob.mx/agricultura/articulos/la-importancia-del-frijol-en-mexico#multimedia
SIAP (2020). Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Recuperado de https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
SIAP (2021). Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Recuperado de https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
SMN (2020). Pronóstico Climático. Precipitación. Recuperado de https://smn.conagua.gob.mx/es/climatologia/pronostico-climatico/precipitacion-form
Van Winsen, F., de Mey, Y., Lauwers, L., Van Passel, S., Vancauteren, M., & Wauters, E. (2013). Cognitive mapping: A method to elucidate and present farmers’ risk perception. Agricultural Systems, 122, 42-52. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2013.08.003 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2013.08.003
Vidaurrázaga Obezo, F. R. (2003). Los cambios en la política agropecuaria y la propiedad social rural en la frontera norte. Estudios Fronterizos, 4(8), 163-168. DOI: https://doi.org/10.21670/ref.2003.08.a07
Vivar, C. G., Arantzamendi, M., López-Dicastillo, O., y Gordo Luis, C. (2010). La Teoría Fundamentada como Metodología de Investigación Cualitativa en Enfermería. Index de Enfermería, 19(4), 283-288. DOI: https://doi.org/10.4321/S1132-12962010000300011
Wiggins, S., Preibisch, K., & Proctor, S. (1999). The impact of agricultural policy liberalization on rural communities in Mexico. Journal of International Development, 11(7), 1029-1042. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1328(199911/12)11:7%3C1029::AID-JID644%3E3.0.CO;2-V DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1328(199911/12)11:7<1029::AID-JID644>3.0.CO;2-V
Willems, E. (1970). Peasantry and City: Cultural Persistence and Change in Historical Perspective, a European Case. American Anthropologist, 72(3), 528-544. https://doi.org/10.1525/aa.1970.72.3.02a00030 DOI: https://doi.org/10.1525/aa.1970.72.3.02a00030