An empirical contribution to the productive planning of fresh foods in Argentina Dilemma between local supply and food export?

Main Article Content

Igal Kejsefman
Facundo Pesce

Abstract

The hypothesis of this work maintains that Argentina has the productive capacities to satisfy the local consumption of a wide basket of fresh products without affecting the food exports. To put this hypothesis to the test, an empirical study is carried out on the amounts necessary to guarantee the nutrition of the Argentine population based on the National Household Expenditure Survey (ENGHo, in spanish); the yields of the goods that make up the objective basket are surveyed and estimated; and the available land suitable for cultivation is inquired from the National Agricultural Census. As a result, the amount of land that each crop would require for the population as a whole to reach the average per capita consumption of decile 10 is obtained. The main conclusion of the work is that the hypothesis is not refuted, so productive planning is essential for guarantee access to food for the local population.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Kejsefman, I., & Pesce, F. (2024). An empirical contribution to the productive planning of fresh foods in Argentina Dilemma between local supply and food export?. Mundo Agrario, 25(58), e238. https://doi.org/10.24215/15155994e238
Section
Artículos

References

Albertó, E. y Gasoni, L. (2003). Producción de hongos en la Argentina. IDIA XXI, 3(5), 70-77.

Barsky, O. y Gelman, J. (2001). Historia del agro argentino. Buenos Aires: Grijalbo-Mondadori.

Bisang, R. (2003). Apertura económica, innovación y estructura productiva: la aplicación de biotecnología en la producción agrícola pampeana argentina. Desarrollo Económico, 43(171), 413-442.

Braun, Osvaldo (1974). La renta absoluta y el uso ineficiente de la tierra en la Argentina. Desarrollo Económico, 14(54), 399-404.

Braun, O. y Joy, L. (1981). Un modelo de estancamiento económico - Estudio de caso sobre la economía argentina. Desarrollo Económico, 20(80), 585-604.

Diamand, M. (1972). La estructura productiva desequilibrada argentina y el tipo de cambio. Desarrollo económico, 12(45), 25-47.

Ferrer, A. (1963). La economía argentina. Las etapas de su desarrollo y problemas actuales. Buenos Aires: Fondo de Cultura Económica.

Fiszbein, M. (2015). La Economía del Stop and Go: Las ideas estructuralistas en Argentina. 1945-1976. Desarrollo Económico, 55(216), 187-210.

Flichman, G. (1970). Modelo sobre la asignación de recursos en el sector agropecuario. Desarrollo Económico, 10(39/40), 375-393.

Giberti, H. (1964). El desarrollo agrario argentino. Buenos Aires: Eudeba.

Gras, C. y Hernández, V. (2016). Radiografía del Nuevo Campo Argentino. Buenos Aires: Siglo XXI.

Graziano, J. E. (2009). Comunicación técnica N° 44: Construcción de un gallinero familiar. Agencia de Extensión Rural San Martín de los Andes. Pro Huerta. INTA. https://issuu.com/benjato.9/docs/gallineros_familiares_actualiz_

Graziano, J. E. (2017). Modelo de producción agroecológica para 50 gallinas ponedoras. Agencia de Extensión Rural San Martín de los Andes. Pro Huerta. INTA. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_aves/produccion_avicola/190-modelo_agroecologica.pdf

INDEC (2016). La medición de la pobreza y la indigencia en la Argentina. Buenos Aires: Instituto Nacional de Estadística y Censos. Primera edición.

Milanesio, N. (2020). Cuando los trabajadores salieron de compras. Nuevos consumidores, publicidad y cambio cultural durante el primer peronismo. Buenos Aires: Siglo XXI.

Olivera, J. (1962). Equilibrio monetario y ajuste internacional. Desarrollo Económico, 2(2), 45-60.

Pinto, A. (1978). Estilos de desarrollo: conceptos, opciones, viabilidad. El Trimestre Económico, 45(179), 557-610.

Prebisch, R. (1949). El Desarrollo Económico de América Latina y algunos de sus principales problemas. El Trimestre Económico, 16(63), 347-431.

Reboratti, C. y Sabalain, C. (2002). “El mundo rural de Argentina: modernización, fragmentación y crisis”, en Segrelles, José Antonio (coord.), Agricultura y espacio rural en Latinoamérica y España: posibilidades y riesgos ante la mundialización de la economía. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Zapata, M. E., Rovirosa, A. y Carmuega, E. (2016). La mesa argentina en las últimas dos décadas: cambios en el patrón de consumo de alimentos y nutrientes 1996-2013. Buenos Aires: Centro de Estudios sobre Nutrición Infantil - CESNI.