Between the route and the company: strategies of professionalization of the agricultural activity during the agribusiness (end of the 20th century)
Main Article Content
Abstract
The objective of this article is to comment on the transformations in the institutional dynamics of rural associations during the lifetime of agribusiness. We maintain that the imperatives of the new productive model stressed the institutional profiles that historically characterized rural associations. Thus, the rural leadership undertook a series of innovations in its organizational structure that implied a new conception of union work, favoring aspects linked to an entrepreneurial rationality. We will explore these questions based on the analysis of a first degree entity from the pampas of Cordoba, which will allow us to take a more exhaustive look at the processes studied.
Downloads
Article Details
Works are released under a Creative Commons License (Creative Commons 4.0. Atribución-NoComercial-CompartirIgual) which provides unrestricted use, copy and redistribution in any medium or format and remix, transform and build upon the original work properly cited. The Creative Commons License stipulates that: "You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work)."
References
Alapin, H. (2008). Rastrojos y algo más. Historia de la siembra directa en Argentina. Buenos Aires: Teseo/Universidad de Belgrano.
Barsky, O. y Gelman, J. (2009 [2001]). Historia del agro argentino. Desde la conquista hasta comienzos del siglo XXI. Sudamericana: Buenos Aires.
Bocchicchio, A. y Cattáneo, C. (2005). Transformaciones en la agricultura e innovación organizacional en asociaciones de productores: los casos de AAPRESID y ASAGIR. En R. Benencia y C. Flood, (Comps.), Trayectorias y contextos. Organizaciones rurales en la Argentina de los noventa (pp. 89-104). Buenos Aires: La Colmena.
Carini, G. (2015). Nuevo Estado, viejos intereses: corporaciones agrarias y mediación política en el interior de Córdoba (1935-1955). Estudios del ISHIR. 5(11), 93-113. Recuperado de: http://web2.rosario-conicet.gov.ar/ojs/index.php/revistaISHIR/index
Carini, G. (2017). Estado, asociaciones de productores y agronegocios: dinámicas locales y redefinición de perfiles institucionales. Coordenadas. Revista de Historia Local y Regional, 4(1), 219-239. Recuperado de: http://ppct.caicyt.gov.ar/index.php/coordenadas/article/view/11220/9979
Carini, G. (2017a). “Cada día más empresarios”: asociaciones de productores, agronegocio y estrategias institucionales en la pampa cordobesa (1995-2002)”. Sociohistórica. Cuadernos del CISH, (40), 1-20. Recuperado de: http://www.sociohistorica.fahce.unlp.edu.ar/article/view/SHe032/8969
Carini, G. (2018). Agro, negocio y nueva institucionalidad en las pampas: itinerarios y propuestas de abordajes para el análisis de la representación de intereses agrarios. En G. Banzato, G. Blanco y J. Perrén (Comps.), Expansión de la frontera productiva y estructura agraria argentina, siglos XIX-XXI (pp. 417-439). Buenos Aires: Prometeo-Asociación Argentina de Historia Económica.
Carini, G. (2018a). Agronegocio, entidades agrarias y redefinición de perfiles institucionales en la pampa cordobesa (fines del siglo XX). Pilquen. Sección Ciencias Sociales, 2(21), 83-94. Recuperado de: http://revele.uncoma.edu.ar/htdoc/revele/index.php/Sociales/article/view/1907
Carreras, A. (2010). Ganados y carnes vacunas. En L. Reca, D. Lema y C. Flood (Eds.), El crecimiento de la agricultura argentina. Medio siglo de logros y desafíos (pp. 29-66). Buenos Aires: Editorial de la Facultad de Agronomía de la Universidad de Buenos Aires.
Flood, C. (2005). Trayectorias institucionales comparadas de innovación tecnológica en la región pampeana. En R. Benencia y C. Flood (Comps.), Trayectorias y contextos. Organizaciones rurales en la Argentina de los noventa (pp. 137-177). Buenos Aires: La Colmena.
Gallacher, M. (2010). Cambios en la asignación de recursos entre agricultura y ganadería. En L. Reca, D. Lema y C. Flood (Eds.), El crecimiento de la agricultura argentina. Medio siglo de logros y desafíos (pp. 1-29). Buenos Aires: Editorial de la Facultad de Agronomía de la Universidad de Buenos Aires.
Gras, C. (2009). El nuevo empresariado agrario: sobre la construcción y los dilemas de sus organizaciones. En C. Gras y V. Hernández (Coords.), La Argentina rural. De la agricultura familiar a los agronegocios (pp. 215-237). Buenos Aires: Biblos.
Gras, C. y Hernández, V. (2009). El fenómeno sojero en perspectiva: dimensiones productivas, sociales y simbólicas de la globalización agrorrural en la Argentina. En C. Gras y V. Hernández (Coords.), La Argentina rural. De la agricultura familiar a los agronegocios (15-39). Buenos Aires: Biblos;
Gras, C. y Hernández, V. (2013). Los pilares del modelo agribusiness y sus estilos empresariales. En C. Gras y V. Hernández (Coords.), El agro como negocio. Producción, sociedad y territorios en la globalización (pp. 17-48). Buenos Aires: Biblos.
Gras, C. y Hernández, V. (2013a). Asociatividad del empresariado agrícola en Argentina. AACREA y AAPRESID en perspectiva. En J. Muzlera y A. Salomón (Coords.), Sujetos sociales del agro argentino. Configuraciones históricas y procesos de cambio (pp. 36-67). Rosario: Prohistoria.
Gras, C. y Hernández, V. (2016). Radiografía del nuevo campo argentino Del terrateniente al empresario transnacional. Buenos Aires: Siglo XXI.
Hernández, V. (2009). La ruralidad globalizada y el paradigma de los agronegocios. En C. Gras y V. Hernández (Coords.), La Argentina rural. De la agricultura familiar a los agronegocios (pp. 39-65). Buenos Aires: Biblos.
Lattuada, M. (2006). Acción colectiva y corporaciones agrarias en la Argentina. Transformaciones institucionales a fines del siglo XX. Bernal: Universidad Nacional de Quilmes.
Liaudat, M. (2015). La construcción hegemónica de las entidades técnicas en el agro argentino: análisis de los discursos de AAPRESID y AACREA en la última década. Mundo Agrario, 16(32), 1-32. Recuperado de: http://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/MAv16n32a04
Murmis, M. (1998). Agro argentino: algunos problemas para su análisis. En N. Giarracca y S. Cloquell (Comps.), Las agriculturas del Mercosur. El papel de los actores sociales (pp. 205-211). Buenos Aires: La Colmena.
Palomino, M. (1988). Tradición y poder: La Sociedad Rural Argentina (1955-1983). Buenos Aires: CISEA-Grupo Editor Latinoamericano.
Teubal, M., Domínguez, D. y P. Sabatino (2005). Transformaciones agrarias en la Argentina. Agricultura industrial y sistema agroalimentario. En N. Giarraca y M. Teubal (Coords.), El campo argentino en la encrucijada. Estrategias y resistencias sociales, ecos en la ciudad (pp.37-78). Buenos Aires: Alianza.