Mendoza: vitiviniculture and income transfer. From overstock to import

Main Article Content

Martín Alejandro Ferreyra
Jorge Andres Vera

Abstract

Taking into consideration that markets are social constructions and, therefore, prices are not set ─exclusively─ by the forces of supply and demand, the present paper looks at the economic behavior of the winemaking industry at Mendoza during the last years, assessing the economic surplus appropriation capacity of the stakeholders involved in the productive circuit. Against this backdrop, the assumption is that leading stakeholders build dynamic and ideological elements that allow them to establish an asymmetrical relationship regarding primary producers.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ferreyra, M. A., & Vera, J. A. (2018). Mendoza: vitiviniculture and income transfer. From overstock to import. Mundo Agrario, 19(41), e087. https://doi.org/10.24215/15155994e087
Section
Artículos

References

Abihaggle, C., Aciar, A. y Luque, L. (2015). Distribución de la renta vitiviní­cola: Análisis y propuestas para mejorar y estabilizar la participación del sector primario. Disponible en http://www.uncuyo.edu.ar/relacionesinternacionales/upload/informe-fin al.pdf

Azpiazu, D. y Basualdo, E. (2001). El complejo vitiviní­cola argentino en los noventa: potencialidades y restricciones. Buenos Aires: FLACSO. Disponible en http://bibliotecavirtual.clacso.org.ar/ar/libros/argentina/flacso/no11%20_ComplejoVitivinicolaArgentino_20.pdf

Day, J. (2013). Una Argentina competitiva, productiva y federal. Actualidad y desafí­os en la cadena vitiviní­cola de Argentina, 19(124). 22 de noviembre de 2013. IERAL- Fundación Mediterránea. Disponible en http://www.ieral.org/images_db/noticias_archivos/2697-Plan%20Federal%20-%20Vitivin%C3%ADcola%202013.pdf

Ferreyra, M. (2017). Vitivinicultura en tensión: El caso de la regulación pública en Mendoza (Argentina). En A. Garcí­a (comp.), Territorio y polí­ticas públicas en el Sur. Dinámicas socioeconómicas en Argentina y Brasil a principios de siglo XXI. Buenos Aires: Biblos.

Ferreyra, M. y Vera, J. A. (2015). La evolución de la industria del vino en la provincia de Mendoza y la fruta fresca de pepita en Rí­o Negro y Neuquén, en tiempos de post-convertibilidad. 2003-2014. Ponencia en la Primera Reunión Tendencias y Debates en Historia Económica Argentina “Expansión de la frontera productiva y estructura agropecuaria”. CEHIR-ISHIR-CONICET, co-organizado –AAHE– y las FHyEyA de la UNComa. Neuquén.

Ferreyra, M. (2012). El cambio en los valores relativos de los precios en la cadena de valor del vino argentino. Revista Eletrí´nica da Associação dos Geógrafos Brasileiros (AGB) - Seção Três Lagoas. Disponible en http://www.cptl.ufms.br/geo/revista-geo/Revista/Revista16/1.pdf

Fiochetta, C. y Rada, D. (coordinadores) (2016). La vitivinicultura argentina en el mundo: equilibrio, crecimiento y desarrollo. Disponible en http://observatoriova.com/wp-content/uploads/2017/05/Jornadas-Estratégicas-de-COVIAR-2016-La-vitivinicultura-argentina-en-el-mundo-Equilibro-Crecimiento-Desarrollo.pdf

Jofré, J. L. (2011). Efectos de las innovaciones productivas en la agricultura sobre la materialidad institucional del régimen hí­drico. El caso mendocino entre 1976-2010 (Tesis doctoral). Buenos Aires: FLACSO, sin publicar.