Mendoza: vitiviniculture and income transfer. From overstock to import
Main Article Content
Abstract
Taking into consideration that markets are social constructions and, therefore, prices are not set ─exclusively─ by the forces of supply and demand, the present paper looks at the economic behavior of the winemaking industry at Mendoza during the last years, assessing the economic surplus appropriation capacity of the stakeholders involved in the productive circuit. Against this backdrop, the assumption is that leading stakeholders build dynamic and ideological elements that allow them to establish an asymmetrical relationship regarding primary producers.
Downloads
Article Details
Works are released under a Creative Commons License (Creative Commons 4.0. Atribución-NoComercial-CompartirIgual) which provides unrestricted use, copy and redistribution in any medium or format and remix, transform and build upon the original work properly cited. The Creative Commons License stipulates that: "You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work)."
References
Abihaggle, C., Aciar, A. y Luque, L. (2015). Distribución de la renta vitivinícola: Análisis y propuestas para mejorar y estabilizar la participación del sector primario. Disponible en http://www.uncuyo.edu.ar/relacionesinternacionales/upload/informe-fin al.pdf
Azpiazu, D. y Basualdo, E. (2001). El complejo vitivinícola argentino en los noventa: potencialidades y restricciones. Buenos Aires: FLACSO. Disponible en http://bibliotecavirtual.clacso.org.ar/ar/libros/argentina/flacso/no11%20_ComplejoVitivinicolaArgentino_20.pdf
Day, J. (2013). Una Argentina competitiva, productiva y federal. Actualidad y desafíos en la cadena vitivinícola de Argentina, 19(124). 22 de noviembre de 2013. IERAL- Fundación Mediterránea. Disponible en http://www.ieral.org/images_db/noticias_archivos/2697-Plan%20Federal%20-%20Vitivin%C3%ADcola%202013.pdf
Ferreyra, M. (2017). Vitivinicultura en tensión: El caso de la regulación pública en Mendoza (Argentina). En A. García (comp.), Territorio y políticas públicas en el Sur. Dinámicas socioeconómicas en Argentina y Brasil a principios de siglo XXI. Buenos Aires: Biblos.
Ferreyra, M. y Vera, J. A. (2015). La evolución de la industria del vino en la provincia de Mendoza y la fruta fresca de pepita en Río Negro y Neuquén, en tiempos de post-convertibilidad. 2003-2014. Ponencia en la Primera Reunión Tendencias y Debates en Historia Económica Argentina “Expansión de la frontera productiva y estructura agropecuaria”. CEHIR-ISHIR-CONICET, co-organizado –AAHE– y las FHyEyA de la UNComa. Neuquén.
Ferreyra, M. (2012). El cambio en los valores relativos de los precios en la cadena de valor del vino argentino. Revista Eletrí´nica da Associação dos Geógrafos Brasileiros (AGB) - Seção Três Lagoas. Disponible en http://www.cptl.ufms.br/geo/revista-geo/Revista/Revista16/1.pdf
Fiochetta, C. y Rada, D. (coordinadores) (2016). La vitivinicultura argentina en el mundo: equilibrio, crecimiento y desarrollo. Disponible en http://observatoriova.com/wp-content/uploads/2017/05/Jornadas-Estratégicas-de-COVIAR-2016-La-vitivinicultura-argentina-en-el-mundo-Equilibro-Crecimiento-Desarrollo.pdf
Jofré, J. L. (2011). Efectos de las innovaciones productivas en la agricultura sobre la materialidad institucional del régimen hídrico. El caso mendocino entre 1976-2010 (Tesis doctoral). Buenos Aires: FLACSO, sin publicar.