The Buenos Aires farmers and the conditions of access to the machinery in the beginning Argentine expansion of agricultural exports (1895-1904)
Main Article Content
Abstract
The remarkable Buenos Aires agricultural expansion which developed in the late nineteenth century needed the use of increasing volumes of machinery. However, the process of technology incorporation took place unevenly depending on different economic agents in the various operating units. This uneveness was not only linked to farm size or type of farming carried out; there were also other socioeconomic conditions that took part in the uneven supply of means of production. In this article we aim to move forward with the research of this problem and provide new insights into the causes of socio-economic imbalances taking shape in agriculture. To get into these phenomena, a wide range of quantitative and qualitative sources have been analyzed, especially Argentina Second Census bulletins in 1895.
Downloads
Article Details
Works are released under a Creative Commons License (Creative Commons 4.0. Atribución-NoComercial-CompartirIgual) which provides unrestricted use, copy and redistribution in any medium or format and remix, transform and build upon the original work properly cited. The Creative Commons License stipulates that: "You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work)."
References
Adelman, J. (1994). Land, labour and capital on the wheatlands of Argentina and Canada, 1880-1914. Nueva York: Oxford University Press.
Azcuy Ameghino, E. (2004). Trincheras en la historia. Historiografía, marxismo y debate. Buenos Aires: Imago Mundi.
Balsa, J. (1993). La conformación de la burguesía rural local en el sur de la pampa argentina, desde finales del siglo XIX hasta la década del treinta. El partido de Tres Arroyos. En M. Bonaudo y A. Pucciarelli. La problemática agraria. Nuevas aproximaciones (pp. 103-131). Buenos Aires: CEAL.
Barsky, O. y Gelman, J. (2001). Historia del agro argentino. Desde la conquista hasta fines del siglo XX. Buenos Aires: Mondadori.
Bill, D. (2009). Origen y transformación de la industria de maquinaria agrícola en la Argentina. La trayectoria de Schneider, Istilart y Senor hasta 1940. H-industri@. Revista de Historia de la Industria Argentina y Latinoamericana, (4). Recuperado de http://ojs.econ.uba.ar/ojs/index.php/H-ind/article/view/452/835
Blanco, M. (2001). Prácticas productivas y evolución de la gran propiedad rural en el norte bonaerense: las colonias agrícolas de Pergamino durante la primera mitad del siglo XX. En M. Valencia y S. Mondonça (org.). Brasil e Argentina. Estado, agricultura e empresarios (pp. 201-231). La Plata/Río de Janeiro: Universidad Nacional de La Plata/Vício de Leitura.
Djenderedjian, J.; Bearzotti, S. y Martirén, J. (2010). Expansión agrícola y colonización en la segunda mitad del siglo XIX. Buenos Aires: Teseo/Editorial Universidad de Belgrano.
Dorfman, A. (1986). Historia de la industria argentina. Buenos Aires: Hyspamerica.
Frank, R. (1970). Evolución de la productividad del trabajo en el cultivo de trigo. Revista de investigaciones agropecuarias, 4 (1), 1-14.
Frank, R. Ganar el pan con el sudor de la frente: la evolución del insumo y productividad del trabajo en la producción de trigo. Recuperado de http://www.anav.org.ar/trabajos_publicados/7/trigo.pdf [consultado 25/07/2013]
Fuchs, J. (1965). Argentina: su desarrollo capitalista. Buenos Aires: Cartago.
Gerchunoff, P. y Llach, L. (2005). El ciclo de la ilusión y el desencanto. Un siglo de políticas económicas argentinas. Buenos Aires: Ariel.
Giberti, H. (Dir.) (2001). El maíz, estructurador del espacio (Pergamino 1900-1930). Buenos Aires: mimeo.
Gori, G. (2002). El pan nuestro. Buenos Aires: Universidad Nacional de Quilmes.
Grela, P. (1958). El grito de Alcorta. Rosario: Tierra Nuestra.
Kirkland, E. (1941). Historia económica de Estados Unidos. México: Fondo de Cultura Económica.
Miguez, E. (2008). Historia económica de la Argentina. De la conquista a la crisis de 1930. Buenos Aires: Sudamericana.
Ortiz, R. (1971). Historia Económica de la Argentina. Buenos Aires: Plus Ultra.
Palacio, J. M. (2004). La paz del trigo. Cultura legal y sociedad local en el desarrollo agropecuario pampeano 1890-1945. Buenos Aires: Edhasa.
Reguera, A. (2006). Patrón de estancias. Ramón Santamarina: una biografía de fortuna y poder en la pampa. Buenos Aires: EUDEBA.
Repetto, N. (1959). Mi paso por la agricultura. Buenos aires: Santiago Rueda Editor.
Rougier, M. (2006). Un largo y sinuoso camino: auge y decadencia de una empresa siderometalúrgica argentina, La Cantábrica 1902-1992. Desarrollo Económico, (183), 285-417.
Sartelli, E. (1995). Del asombro al desencanto: la tecnología rural y los vaivenes de la agricultura pampeana. En M. Bjerg y A. Reguera (comps.). Problemas de historia agraria. Nuevos debates y perspectivas de investigación (pp. 125-154). Tandil: IEHS.
Sartelli, E. (1997). Ríos de oro y gigantes de acero: tecnología y clases sociales en la región pampeana (1870-1940). Razón y Revolución, (3). Recuperado de http://www.revistaryr.org.ar/index.php/RyR/article/view/458
Scobie, J. (1968). Revolución en las pampas. Historia social del trigo argentino, 1860-1910. Buenos Aires: Solar/Hachette.
Solberg, C. (1987). The Prairies and the Pampas agrarian policy in Canadá and Argentina, 1880-1930. Stanford: Stanford University.
Tulchin, J. (1971). El Crédito Agrario en la Argentina 1910-1926. Desarrollo Económico, (71), 381-408.
Volkind, P. (2008). Entre el ingenio y la frustración: la producción nacional de maquinaria agrícola y el papel de las herramientas extranjeras en la región pampeana, 1895-1914. Documentos del CIEA, (3). Centro Interdisciplinario de Estudios Agrarios, FCE-UBA, 165-189.
Volkind, P. (2011). Los procesos de trabajo agrícolas en los cultivos de trigo y maíz durante la expansión agroexportadora, 1895-1920. Documentos de Trabajo, (7). CIEA-Facultad de Ciencias Económicas – UBA, 201-237.
Zeberio, B. (1993). La situación de los chacareros arrendatarios en la pampa húmeda. Una discusión inacabada. En R. Mandrini y A. Reguera (comps.). Huellas en la tierra (pp. 209-240). Tandil: IEHS.
Material primario publicado
Anales de Legislación Argentina. Complemento años 1920-1940 (1953). Buenos Aires: Editorial La Ley.
Bialet-Massé, J. (1985). Informe sobre el estado de las clases obreras argentinas a comienzos de siglo. Buenos Aires: Hyspamérica. (primera edición 1904)
Cilley Vernet, J. (1896). Los cereales trillados en la provincia de Buenos Aires en la cosecha 1895-1896. La Plata: Talleres de publicaciones del Museo.
Conti, M. (1913). Mecánica Agrícola. Motores y maquinarias. Buenos Aires: Ángel Estrada y Cía.
Daireaux, G. (1908). Manual del agricultor argentino. Buenos Aires: Prudent Hermanos.
Girola, C. (1904). Investigación agrícola en la República Argentina. Buenos Aires: Compañía Sudamericana de Billetes de Banco.
Huergo, R. (1904). Investigación Agrícola en la región septentrional de la provincia de Buenos Aires. Buenos Aires.
Huret, J. (1988). De Buenos Aires al Gran Chaco. Buenos Aires: Hyspamérica. (primera edición 1911)
Kaerger, K. (2004). La agricultura y la colonización en Hispanoamérica. Buenos Aires: Academia Nacional de la Historia. (primera edición 1901)
Lahitte, E. (1916). La situación agrícola. Sociedades cooperativas. Informes y estudios de la Dirección de Economía Rural y Estadística. Buenos Aires: Talleres gráficos del Ministerio de Agricultura de la Nación.
Miatello, H. (1904). Investigación agrícola en la provincia de Santa Fe. Buenos Aires: Compañía Sudamericana de Billetes.
Raña, E. (1904). Investigación agrícola de la República Argentina. Provincia de Entre Ríos. Buenos Aires.
Seguí, F. (1898). Investigación Parlamentaria sobre agricultura, ganadería, industrias derivadas y colonización. Provincia de Buenos Aires. Buenos Aires: Taller Tipográfico de la Penitenciaría Nacional.
Zeballos, E. (1894). La concurrencia universal y la agricultura en ambas Américas. Buenos Aires.